Wednesday, 11 April 2012

Tegur menegur...

salam alaik...

HYE Peeps!

anyway, sorry sebab lame sangat2 xupdate blog..
haha, naik berkulat dah blog ni nampaknya..
act sem ni BUZY sangat2...
dengan RAFEST nye, SMAC nya, ECONS TRAVAGANZA nya bagai...
haha...  Sem ni, banyak benda yang sha dah belaja...
hope dapat perbaiki diri yang serbe kekurangan...

pot kali ni, sha nak cakap tentang konsep tegur menegur...
kita as manusia kerap kali buat salah kan? memang xkan lari dari kesilapan...
xkira lah kesilapan tu besar o kecil, but, tetap melakukannya...
BUT, kita jangan lah maintain dengan kesilapan itu...
cmne caranye? melalui teguran dan muhaabah diri..
teguran dan nasihat mestilah dengan cara yang paling berhikmah...
iaitu cara yang sangat dimuliakan dalam ISLAM...

SI PENEGUR/PENASIHAT :
  • menggunakan bahasa yang paling lembut...
  • jangan berprasangka...
  • kawal emosi,jangan terlalu emosi...
  • tidak menyebarkan aib org lain
  • tidak berdendam, malah semakin kasih
YANG DITEGUR / DINASIHAT:
  • open minded...
  • terima segala teguran(xbererti ikt segala nya)
  • cuba kawal emosi...
  • baik sangka...berfikiran positif...
  • be a strong person...
  • ubah apa yang patot 
  • Dekatkan diri dengan ALLAH...
  • muhasabah diri...
maaf jika ada poin2 yang tertinggal...
pagi2 ni blur lah pulak
haha...
btw, mari same2 kita Upgrade diri kita bagi kasi power ye...
dekatkan diri dengan Pencipta kita agar kita sentiasa berada dibawah RahmatNYA...
asif jiddan wa alfun syukran...
wassalam alaik...