Wednesday, 8 October 2014

SLM 1.0 (PART 1)

Salam, hi peeps!

SLM tu stand for what?
Salam ke? shortform ape lah tu.. ish3
SLM ni stand for SALAM LAHABAU MELAKAU.
This name is created sempena trip sha with le buddies dekat melaka...
Almaklumlah, kalau dah jadi orang melaka tu, memang kene jadi tour guide lah untuk depa2 nih...
okay, promo kejap? rakan2 yang nak jalan melaka tu boleh lah roger ceq noh.
InshaAllah free ceq jadi tourguide.

Haaa, SLM 1.0 nih xda pon planning bagai, macam last minit jugak n ajak punya ajak
sampailah total 8 orang kesemuanya yang join...
4 anak melaka, sorang dari shah alam, sorang dari kl dan dua dari kelantan...
SLM 1.0 ni berlangsung selama 4hari 3 malam... (macam program dah) haha

meh ceq story sikit pasal trip nih...
.........................................................................................................................................................
DAY 1:

Iz, aida, aishah dan anet gerak dari TBS ke melaka naik metrobas Rm10 je pon.. sampai melaka adalah dalam tengahari... then depa p ke rumah anet dlu.. pastu bellaa n tya p umah anet...
Ptg tu depa p Jeti Anjung Batu... saje lepak tengok laut katanya...
Kalau nak p Pulau Besar, boleh naik kat Jeti nih...
Masa day 1 ni ceq tak ikot pon sebab mmg dah ada dekat rumah... 
malam tu depa p jalan round bandar hilir kejap and then tido rumah anet...

 DAY 1: sunset
DAY 1: Jeti Anjung Batu

.................................................................................................................................

DAY 2 ...

Pagi yang indah... Mereka berENAM bersiap dari rumah anet ke rumah ceq...
acah2 jalan raya gitu katanya padehal raya baru habis semalam...
haha... pon boleh... tak pernah lagi member UIA mai rumah ceq...
ni first time.. haa,.. almaklumlah, rumah biasa2 jeh :)
Sempena membe2 mai rumah, ceq sediakan "nasi arab Rynas" untuk santapan depa2 nih...
Lepas subuh ceq start masak... dibantu oleh masterchef mama...

khusyuk depa makan. tgh lapar le tu.. 
suh makan kat meja makan takmau. nak jugak makan kt depan...

habis makan, gelak2, sume.. nak gerak dah start our real trip... then, mintak lah ayah turun.. 
Sampailah depa ni cakap, nak panggil ayah kau "abg" boleh.. haha.lol

Next,kami menuju ke Replika Rumah Melaka yang tak sampai 3 minit pon dari rumah ceq.
Fee masok RM5 per person... rumahnya comel dan cantik gitu!

 DAY 2 :Replika Rumah Melaka
DAY 2

Next, kami menuju ke Mini Malaysia... Acah2 buat lawatan gitu! haaa,
fee nya Rm11 per person (Bawak kad matrik tau)

 Mini Malaysia ni terletak di Ayer Keroh... Kat sini pelbagai jenis rumah ada..
Rumah Perlis ada, rumah sarawak ada,rumah selangor ada dan banyak lagi... kiteorang ni rumah first je semangat.. hampir stgh jam kat rumah first tu.. next rumah lalu n singgah kejap je.. haha
taklarat katekan.. penat do!

 Sebelum masok wajib lah bergambar..
 ni masa kat rumah first...
 Semua pakat pakai kain batik walau tak reti nak pakai cemana.. haha
time nih pakat dok menari dekat Pentas Tun Teja.. memang ada show tarian kat sini everyday!

Cukup2lah tu... Next we move to Masjid MITC untuk solat dan rest sekejap...
Then, ke Taman Tasik Ayer Keroh ke kita...
Kat sini macam2 ada, paddleboat, kayak, flyingfox, wall climbing, etc..

disebabkan agak ramai orang, paddleboat penuh dan berkayaklah kami. Fess Rm3/person.
ikot hampalah nak kayak berapa lama pon! dan ada yang pergi wall climbing... 
Masa kayak kat tasik ni,team syer dan team aida berlumba sapa cepat sampai ke hujung konon2 nak photoshoot background bendera malaysia atas kaya... lepas berkayak nih, bertambah2 lah muscle sha: :D

 DAY 2
DAY 2: kayak-ing with love!
DAY 2: lucky person dapat naik paddle boat

setelah berpenat seharian, kami menuju ke Batu Berendam. first time jugak for me merasa
coconutshake area sini.. Serius sedap! Nah, belanja gambar duta coconut shake Bt Berendam kejap!
Sampai abg tu nak kasi diskaun.. lol

DAY 2: Coconut shake Bt. Berendam! Sedap do!

Tekak pon dah sedap minum coconutshake special nih, then kami menuju ke MC untuk jemput kak irah yang baru tiba... dan lastly, kami pulang ke rumah makcik aida yang terletak di Umbai...
hmm,lots of memori here act! Makcik aida superb dupper sporting dan baik sangat!
Dinner cooked by makcik aida. Serius sedap dan kene dengan tekak sha... Thank you makcik aida! May Allah bless you n u family.. Amiin...

Malam ni pulak after solat maghrib berjemaah, kami plan untuk naik RIver Cruise!
Wajiblah naik river cruise kalau dah sampai melaka kan? Fees only rm10/person.
atas cruise ni almost 50 minute!
Kalau hampa nak tgk view cantik, hampa pergi naik masa ptg nak ke malam atau malam! 
beautiful scenery bhai! Untungnya kami aje yang conquer cruise nih! plus pakcik ni sporting habiss!

 DAY 2: River cruise Melaka
 DAY 2: atas cruise
 DAY 2: Malacca view
DAY 2: terima kasih pakik tangkapkan gambar kami before turun cruise!


Tamat sudah DAY 1 & 2 sempena SLM 1.0 nih... net entry sha sambung  untuk DAY 3 & 4 ya..
Thank you for reading! Yok jalan melaka! 

#SLM1.0 #CantikIkatTepi #DontMessWithMelaka #MemberkuBukanMembermu

...........................................................................................................................


No comments: