Sunday, 26 October 2014

Humanity Night, CONVEST 14' in memory...

Assalamu'alaikum makhluk2 di muka bumi sekalian... 
Morning too guys! Happy Sunday!

Mood study entah hilang kemana, badan lemah je... Allah,dugaan betul...
meh sha update sikit pasal Humanity Night...

This is one of a big event yang sha pernah handle... Seronok sebenarnya...
Tapi jiwa kene kentallah... Jangan cepat down and give up!
Actually, kami suppose to handle TWO program which are Night of remembrance and Humanity Night... both two program ni, opening & closing Convest 14'

Asalnya Tan Sri Rais Yatim nak kami buat pasal kebudayaan for closing Convest but kami komiti sebulat suara taknak dan pilih for Charity Concert... Brainstrom pasal flow, idea semua pon masa akhir sem 2 dulu dalam bulan 6 lah kot.. sambung kerja masa shortsem...
Bcozz of certain circumstances, kerja kami lambat...
Program agak besar kot... Sponsor mesti strong...
But sokeyh, i'm sure we all committe learn something from this event!
Actually our event objective is to raise fund for GAZA and SYRIA... so, we decided to to this kind of program... with collaboration with Malaysia Lifeline 4 Syria and VIVA Palaestine...

Sha selaku FC je pon dalam program ni.. but for me is good to do work, NOT just based on our task.
kate team, tolong2lah yang lain... agak bz lah mase nk dekat ni.. 
dengan pk pasal sponsor, pasal jualan tiket, runner sane sini, adjust budget, etc...

Turun ke sekolah2, public area semua nak jual tiket... Flashmobs bagai..






Alhamdulillah, everthings DONE! 
one word yang muncul from the committes which is LEGA!
Sampai demam2 sha dibuatnya dek kerana Humanity Night ni.. haha~
A day before event memang crucial sangat. Planningg to do Rehearsel but we did'nt do it bcoz of certain things but all committes ready to do rehearsal..
This is part of our preparation before the event...







okay, mase event tu everythings okay but ada technical problem je..
pon boleh black out 2-3minit... haha~ acah2 gimmick!

 my job during the event --> usher for LAH AHMAD.
 Lah's performance! LIVE!ohsem
 congrate Flashmobber team from Aqsa Sharif. You all did superb ohsem job!
 Akin & the majistret
 our beloved Event Manager for CONVEST14', Bro Alif Azuwan
 Hilal Azmi act as Speaker 
 Part of the audience
Sharing Moment session with our Honorable speaker

That's all and thank you everyone that support our event! and sorry for any shortcomings from us crew of Humanity Night 14'.
we all love you! muah ciked! hahaha

the end!

#PRAYFORGAZA #PRAYFORSYRIA

Wednesday, 8 October 2014

SLM 1.0 (PART 2)

....................................................................................................................

Jom sambung sembang2 pasal SLM 1.0 nih...

DAY 3

Hari kami diceriakan lagi dengan breakfast by umi(makcik aida)
masakan makcik aida, urmmm gitu! sedap!
maklumlah makcik aida ni dulunya chef!
terbaik!

okay, planning kami asalnya nak gerak dalam kol 8 dari Umbai ke Afamosa...
tapi disebabkan hujan, kami drag sejam.. 
makanya, kami bergerak dalam jam 9 dan sampai aroun 10 pagi. InshaAllah...

Sesampai di Afamosa, kami terus menuju ke Waterpark...
Dikaunter, sha yang lead untuk beli tiket.. beli combo punya (waterpark dan oldwest)
macam sha, waterpark ni dah biasa dah. tapi oldwest first time..
Disebabkan kami pergi weekdays, harga tiket dia murah sikit dari weekend. 
yang combo ni total rm65 per person... not badlah sebab waterpark dia provide lunch...
Before kami semua terjun ke air, let us take a wefie first!
DAY 3: wefie with le baby purple!


 DAY 3: under water
DAY 3: infront of Big Ice Cream
Setelah berpenat lelah bermandi manda, kami pulang ke kampung sha untuk rest dan bersihkan diri kejap.. kampung sha ekat je dengan Afamosa ni. dalam10 minit gitu..

Okay, next, kami pulang ke rumah tya di Bukit Piatu..
Sebab mak tya offer nak masakkan Tetal asam pedas dan beberapa masakan kampung (masakan melaka)
dekat rumah tya ni,yang menarik minat sha is lukisan kaligrafi by abg tya...
oh man, im fall in love with all creative2 things ni.. 




haa,cantikkan? kalau ada sesapa nak tempah ke as hadiah kawen ke ape sume, boleh lah contact abg faizal :)

kami stay dekat rumah tya sampai pukul 7 dan kami rushing back to Afamosa untuk pegi ke OLDWEST... first time nih pergi oldwest!
Sebelum ni tgk tepi jalan jehh.. haha...
kat oldwest ni ada Red Indian Show, dan macam2 lagi..

DAY 3 : Oldwest
DAY 3
DAY 3 : Red Indian show! ohsem!
 DAY 3 :Aishah yang berani dengan ular :P
 DAY 3 : show time!
 DAY 3 : Red Indian show
 DAY 3 
 DAY 3
 DAY 3 : aida with le host
 DAY 3: Bunga api show!

...............................end of Day 3...............................

DAY 4TH

we start our day with breakfast at Pantai Klebang! Breakfast dalam khemah haa!
 Then, cycling at Bandar hilir. naik basikal nyonya gitu! 
payah jugak nak kawal basikal ni walaupun sha dlu jaguh berbasikal.haaa
first time naik basikal dengan round bandar hilir... Basikal ni sewa dekat, fees dia murah je
RM 3 per hour.. okay lah kan..

DAY 4 : cycling around bandar hilir!

DAY 4 : location bandar hilir area
 DAY 4 : Bandar hilir ni banyak jugak bangunan yang ada lukisan cantik2

 DAY 4 : singgah makan rojak tepi sungai melaka
DAY 4

Setelah berpenat lelah bercycling, rugi lah kalau mai melaka tak pergi tengok Kota Afamosa...
tak jauh pon, dekat ngn Dataran Pahlawan... 
Pergi lawat Kota Afamosa kejap, then Photoshoot dekat padang DP yang rumput dia tajam2 tu :(

 DAY 4 : in front of Kota Afamosa

DAY 4 : Jalan2 DP

on the way nak balik rumah nabillah di klebang, kami singgah merasa coconut shake klebang!
Rugilah mai melaka tak rasa coconut shake klebang nih! famous ni!
and we take a rest for tonite session which is bbq at Pantai Klebang...

Before ke Pantai klebang, semua anak2 dara ni prepare lah sikit makanan untuk dibawa ber-bbq..
(Nasi Goreng, Coslow, Mashed potato, cheesekuit)
tiba di sana, kami pon set up lah alat2 nak bbq... almaklumlah takde lelaki nak tolong set up.
nak bbq pon tenaga lelaki takde. makanya, kami pon bertukus lumus set up by our own.
berjaya tau! jangan pandang sebelah mata aje! 
DAY 4 : Preptech sedang pasang khemah!
DAY 4 : BBQ time!

end of our trip SLM 1.0.
Planning for next trip! InshaAllah soon...
Maaf salah silap bercerita dari sha. Thanks for reading guys!

#SLM1.0 #CantikIkatTepi #DontMessWithMelaka #GengkuBukanGengmu #ukhwahfillah
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLM 1.0 (PART 1)

Salam, hi peeps!

SLM tu stand for what?
Salam ke? shortform ape lah tu.. ish3
SLM ni stand for SALAM LAHABAU MELAKAU.
This name is created sempena trip sha with le buddies dekat melaka...
Almaklumlah, kalau dah jadi orang melaka tu, memang kene jadi tour guide lah untuk depa2 nih...
okay, promo kejap? rakan2 yang nak jalan melaka tu boleh lah roger ceq noh.
InshaAllah free ceq jadi tourguide.

Haaa, SLM 1.0 nih xda pon planning bagai, macam last minit jugak n ajak punya ajak
sampailah total 8 orang kesemuanya yang join...
4 anak melaka, sorang dari shah alam, sorang dari kl dan dua dari kelantan...
SLM 1.0 ni berlangsung selama 4hari 3 malam... (macam program dah) haha

meh ceq story sikit pasal trip nih...
.........................................................................................................................................................
DAY 1:

Iz, aida, aishah dan anet gerak dari TBS ke melaka naik metrobas Rm10 je pon.. sampai melaka adalah dalam tengahari... then depa p ke rumah anet dlu.. pastu bellaa n tya p umah anet...
Ptg tu depa p Jeti Anjung Batu... saje lepak tengok laut katanya...
Kalau nak p Pulau Besar, boleh naik kat Jeti nih...
Masa day 1 ni ceq tak ikot pon sebab mmg dah ada dekat rumah... 
malam tu depa p jalan round bandar hilir kejap and then tido rumah anet...

 DAY 1: sunset
DAY 1: Jeti Anjung Batu

.................................................................................................................................

DAY 2 ...

Pagi yang indah... Mereka berENAM bersiap dari rumah anet ke rumah ceq...
acah2 jalan raya gitu katanya padehal raya baru habis semalam...
haha... pon boleh... tak pernah lagi member UIA mai rumah ceq...
ni first time.. haa,.. almaklumlah, rumah biasa2 jeh :)
Sempena membe2 mai rumah, ceq sediakan "nasi arab Rynas" untuk santapan depa2 nih...
Lepas subuh ceq start masak... dibantu oleh masterchef mama...

khusyuk depa makan. tgh lapar le tu.. 
suh makan kat meja makan takmau. nak jugak makan kt depan...

habis makan, gelak2, sume.. nak gerak dah start our real trip... then, mintak lah ayah turun.. 
Sampailah depa ni cakap, nak panggil ayah kau "abg" boleh.. haha.lol

Next,kami menuju ke Replika Rumah Melaka yang tak sampai 3 minit pon dari rumah ceq.
Fee masok RM5 per person... rumahnya comel dan cantik gitu!

 DAY 2 :Replika Rumah Melaka
DAY 2

Next, kami menuju ke Mini Malaysia... Acah2 buat lawatan gitu! haaa,
fee nya Rm11 per person (Bawak kad matrik tau)

 Mini Malaysia ni terletak di Ayer Keroh... Kat sini pelbagai jenis rumah ada..
Rumah Perlis ada, rumah sarawak ada,rumah selangor ada dan banyak lagi... kiteorang ni rumah first je semangat.. hampir stgh jam kat rumah first tu.. next rumah lalu n singgah kejap je.. haha
taklarat katekan.. penat do!

 Sebelum masok wajib lah bergambar..
 ni masa kat rumah first...
 Semua pakat pakai kain batik walau tak reti nak pakai cemana.. haha
time nih pakat dok menari dekat Pentas Tun Teja.. memang ada show tarian kat sini everyday!

Cukup2lah tu... Next we move to Masjid MITC untuk solat dan rest sekejap...
Then, ke Taman Tasik Ayer Keroh ke kita...
Kat sini macam2 ada, paddleboat, kayak, flyingfox, wall climbing, etc..

disebabkan agak ramai orang, paddleboat penuh dan berkayaklah kami. Fess Rm3/person.
ikot hampalah nak kayak berapa lama pon! dan ada yang pergi wall climbing... 
Masa kayak kat tasik ni,team syer dan team aida berlumba sapa cepat sampai ke hujung konon2 nak photoshoot background bendera malaysia atas kaya... lepas berkayak nih, bertambah2 lah muscle sha: :D

 DAY 2
DAY 2: kayak-ing with love!
DAY 2: lucky person dapat naik paddle boat

setelah berpenat seharian, kami menuju ke Batu Berendam. first time jugak for me merasa
coconutshake area sini.. Serius sedap! Nah, belanja gambar duta coconut shake Bt Berendam kejap!
Sampai abg tu nak kasi diskaun.. lol

DAY 2: Coconut shake Bt. Berendam! Sedap do!

Tekak pon dah sedap minum coconutshake special nih, then kami menuju ke MC untuk jemput kak irah yang baru tiba... dan lastly, kami pulang ke rumah makcik aida yang terletak di Umbai...
hmm,lots of memori here act! Makcik aida superb dupper sporting dan baik sangat!
Dinner cooked by makcik aida. Serius sedap dan kene dengan tekak sha... Thank you makcik aida! May Allah bless you n u family.. Amiin...

Malam ni pulak after solat maghrib berjemaah, kami plan untuk naik RIver Cruise!
Wajiblah naik river cruise kalau dah sampai melaka kan? Fees only rm10/person.
atas cruise ni almost 50 minute!
Kalau hampa nak tgk view cantik, hampa pergi naik masa ptg nak ke malam atau malam! 
beautiful scenery bhai! Untungnya kami aje yang conquer cruise nih! plus pakcik ni sporting habiss!

 DAY 2: River cruise Melaka
 DAY 2: atas cruise
 DAY 2: Malacca view
DAY 2: terima kasih pakik tangkapkan gambar kami before turun cruise!


Tamat sudah DAY 1 & 2 sempena SLM 1.0 nih... net entry sha sambung  untuk DAY 3 & 4 ya..
Thank you for reading! Yok jalan melaka! 

#SLM1.0 #CantikIkatTepi #DontMessWithMelaka #MemberkuBukanMembermu

...........................................................................................................................