Wednesday, 9 January 2013

Keberkatan ?

assalamu'alaikum...

antum antumna semua agak kenapa title entry kali ni berkaitan KEBERKATAN ?

tajuk nampak agak general...
actually, entry kali ini lebih berfokuskan tentang KEBERKATAN daripada seorg IBU buat anaknya...

apa yang kita sedia maklum, 
KEREDHAAN ALLAH TERLETAK PADA KEREDHAAN IBUBAPA...
begitu juga keberkatan...
InsyaAllah, jika ibubapa redha, berkatlah setiap tindak tanduk kita..



act juz nak share serbe serbi pengalaman yang dah dilalui...
bukan nak buka aib mahupun nak cari publisiti ataupun reka cerita..
tapi ini realiti dan harap sama2 kita ambil sebagai pengajaran...

em, act dahulunya sy seorang remaja yang nakal...
 jenis yang sukar nak trima nasihat org, 
act bukan sukar tapi tegur biar kne pada caranya... 
REMAJA kan?
zaman membangun dan memberontak... lagi dikongkong lagi dibuatnya...

atas apa yang telah berlaku ke atas diri sy, 
alhamdulillah serba sedikit menyedarkan  sy dan juga mematangkan diri...
mungkin itu cara Allah tunjukkan kasih sayangNYA kat sy...

bagi sahabat2 yg sedia mklom, 
sy pernah mengalami kemalangan 2tahun lepas... 
dengan kemalangan itu ada baik dan buruknya...
sebelum kmlgn berlaku, hajat dihati nak sangat rasa camne keadaan org yang masuk hospital...
alhamdulillah ALLAH makbulkan permintaan sy...
tapi ALLAH bagi sy yang high class punya ...
yang buruknya, sebelum sy kluar, mama dah pesan awal2 jangan merayau...
sbb dia tau anak dia ni nakal mungkin...
act tujuan keluar tu baik sbb nak beli buku SPM dan hadiah hari guru tok cikgu dan mama...
tpi xda keberkatan ibubapa...
so, Allah bg pengajaran time tu jugak...
Alhamdulillah...
dengan kemalangan itu serbe sedikit mberikan kesedaran kepada sy betapa pentingnya keberkatan dr seorg ibu buat anaknya...
kata2 dan juga doa ibu adalah yang terbaik...
direct diangkat kepada SANG PENCIPTA...

mulai saat itu,
sy mula sedar dan serba sedikit mengubah diri ke jalan yang diredhai...
INSYAALLAH...

entry ini bukan nak minta belas kasihan atau umpatan,
tetapi hanya ingin berkongsi pengalaman yang telah dialami...

harap lepas ni,
jika kita ingin lakukan sesuatu, make sure kita dapat kebenaran daripada ibu bapa kita..
insyaallah, jika ibu berkati,
hidup kita akan dirahmati...


~aku hanya insan yang sedang berhijrah~

---walahu'alam----

6 comments:

Anonymous said...

yup keberkatan itu sgt penting
nice one
moga dpt ambil pengajaran bg yg membaca
insyaAllah :)

Mohammad Adhwa said...

Bukan mudah untuk belajar daripada sesuatu hikmah. Semuanya memerlukan pandangan mata yang tajam dan hati yang lapang. Memahami kisah hidup sendiri kadangkala lebih baik daripada cuba mengerti pandangan hidup orang lain kerana kita lebih tahu akan diri kita berbanding orang lain.

Pelik juga apabila menjumpai orang yang meminta supaya dimasukkan ke hospital, selalunya orang nak keluar dari hospital cepat2 ada la. :D

~ S.F.N.S ~ said...

syukran adhwa atas perkongsian...
yes, memang sukar untuk kita memahami pandangan org terhadap kita...
"experience is the best teacher"...
kata2 setiap org tu merupakan doa... juz direct or indirect je...
act, bukan nak sangat masuk hospital,
tpi juz nak rasa sendiri keadaan di rumah sakit sebagai pesakit...
Alhamdulillah, ALLAH makbulkan segera permintaan tersebut.. NICE EXPERIENCE for me on that year :)

Bukan Nama Sebenar said...

Pengalaman mendewasakan dan mematangkan =)

~ S.F.N.S ~ said...

Bukan Nama Sebenar : yes, thats right :D

Anonymous said...

xde post bru ke??
dh berhabuk blog dh nie :P