Thursday, 24 May 2012

Apa itu Zina hati?

Cinta sejati hanyalah dengan Cinta HAKIKI...

" bermula dengan ruangan komunikasi di alam maya...
chatting di facebook, twitter,friendster dan sebagainya...
bertukar menjadi mesej berbentuk nasihat dan perhatian...
upgrade sikit, dengan membuat temujanji untuk bertemu..
makan angin dan diuji dengan sentuhan tangan dan berakhir dengan ZINA "


ZINA bukan  kesudahan..
tetapi.. ZINA ialah permulaan.. iaitu najiz maksiat...

Zina sebenarnya bermula dengan hati yang suci...
Impak daripada rasa sayang dan cinta yang telah sebati dengan NAFSU,
fitrah cinta itu bertukar kepada daerah kegelapan...
Hari demi hari hati diselubungi bintik2 dosa dan noda yang berpaksikan sifat2 MAZMUMAH...


ZINA HATI...

Zina hati,sebenarnya mengkhayalkan zina di alam imiginasi kita.. 
tetapi zina ini adalah apabila kita tidak dapat mengawal perasaan cinta kita dengan melakukan perkara-pekara yang mendekati zina tetapi maih belum melakukan zina..
Ia melalui pelbagai medium... contohnya, telefon, YM, SMS dan sebagainya...
maksudnya, ia tidak semestinya manusia itu bercouple dan bersentuh tangan, atau keluar bedua-duaan
tetapi ia terjadi kesan daripada kita sering berhubung dan akhirnya menimbulkan satu perasaan di dalam hati sehingga menggangu kesucian jiwa kita..

zina berbentuk ini biasanya berlaku jika kita tidak menjaga hubungan sesama kita..
Namun, ia juga boleh berlaku jika kita sendiri yang berlebihan mengingati pasangan yang kita cintai atau ADMIRE.. ini semua adalah lorong2 ke arah berlakunya zina hati...

ALLAH S.W.T berfirman yang bermaksud : 
"Janganlah kamu mendekati ZINA, sesungguhnya itu adalah perbuatan keji dan itu adalah perbuatan buruk" (al-Israa' 12:32)


ayat di atas bermaksud JANGAN MENDEKATI, bukan jangan buat...
kiranya nak dekat pon tak boleh, apa lagi buat...]
~PREVENTION IS BETTER THAN CURE~

Lihatlah sabda Rasulullah SAW ini, “Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti"

Lihat, zina mata adalah memandang, zina lidah dalah berkata, dan zina hati adalah keinginan. Bila kita tidak menjaga tatacara perhubungan yang ISLAM dah tetapkan, kita akan terdedah kepada pasangan kita.}

Kita akan sentiasa memandang atau jika tidak memandang, melalui FON contohnya,
dengan itu kita akan sentiasa merindui suaranya, bila bersembang kadangkala kita sengaja berlebih lebihan dalam berbicara... atau kemungkinan suara saja kita dayukan bila berbicara dengannya...
semua ini menganggu hati... walau teknik calling, sms, email, chatting itu tidak bersemuka wajah,

bersentuh kulit tetapi ia tetap menggangu hati... Dan berkemungkinan sebelum tidue dan ketika duduk berangan, kita akan terbayang2 terlebih dahulu akan pasangan kita...
kita juga akan hilang fokus belajar mahupun kerja... malah yang lebih dikhuatiri,
kita akan mengingatinya walaupun di dalam waktu solat dan membaca al quran..
dismping itu, kita akan lebih membazir masa dan wang...



astaghfirullahal'azim..

Apabila kita asyik meningati pasangan kita,berfikir tentangnya dan sebagainya...
ia sedikit sebanyak mengorak bintik2 hitam pada hati kita...










Wednesday, 23 May 2012

Membuat pilihan...

Assalamualaikum...

hye2 kepada org di sana...
alfun syukran atas post anda di sarang labah2 belog anda..
haha.. appriciate it dear!
post kali ni bukan nak membalas... hanya nak sent bom attom buat saudari...
hemo2...

cik sha tahu wahai cik tembelang apa beze antara risik dan pinang...
risik uh macam nak tanye kan sttus si gadis tu.. manakala
pinang pula mcm book la.. buat perjanjian antara dua pihak lelaki dan perempuan..
selepas cik tembelang menyatakannya melalui sarang labah2 awak,
sha bertambah faham :P

sebenarnya, cik sha bukan menolak mahupon memilih ...
tapi cik sha pon tak tahu nak ckp cmne.. haha
YES.. Allah membolak balikkan hati manusia...
that's why sha risau kalau nak decide AWAL2 ni...
hati manusia kan.. fitrah menginginkan sesuatu dan menharapkan...
mahu dicintai dan mencintai...
mahu disygi dan menyayangi...
MAKA...
cik sha buat keputusan, xpilih sape2 dlu sebab masa panjang lagi...
yea, mmg semua nak kawen... ikotkan hati memang nak kawen awal..
tp kene PK banyak kali..
" Aku dah ready ke?" ready dari segi tanggujwb, mental, fizikal dan sebagainya...
tanggungjwb bila dah berpunya itu susah juga.. 
senang cite sha rase diri ni muda lagi.. bukan bermakna muda itu untuk kite
enjoy sane sini.. 
tapi dalam usia muda ni lah kita kene belajar macam2..
belajar cara handle rumah, memasak, dan sewaktu dengannya..
BUT the most important is...
kene MANTAPkan IMAN dengan ilmu2 agama...
supaya kita boleh didik bakal2 zuriat kite :)

satu lagi, cik sha pk gak,
banyak dugaan yang akan kita hadapi pada masa akan datang..
so, untuk elakkan kite terleka dan sebagainya..
baik juz berkawan dengan semua org..
sampai masa..
around 23-25, sape berhajat silalah APPROACH my WALI..
not me (^_^)
sekian ...



Friday, 18 May 2012

community service FSCC 11/12...

salam pembuka bicara (^_^)

post kali ni nak update pasal last event kami FSCC 11/12...
alhamdulillah, setelah kami (amirulfaiz,soleh,harith,aishah,sha n wan +muaz)
 melakukan survey di tempat yang berikut:-
zoo melaka, Ismah beach resort... 



akhirnya, kami berjaya melaksanakan program terakhir kami ini pada 13,14,15,16 mei 2012...
alhamdulillah semuanya berjalan lancar...

aktiviti kami pada 13mei, ialah mebawa anak2 angkat masing2 
pergi shopping baju raya di JAYA JUSCO MALURI...
sha bersama husna menjadi akk angkat kepada adek balqis...

pada 14 mei pula kami bertolak ke melaka...
1st destination ialah di zoo melaka...
kat sane kami menanam pokok..
HAHA...
"kami boleh jadi pemimpin dan juga pekebun"






kemudian kami ke Ismah beach resort...
sehingga 16hb...

pelbagai aktiviti yang kami lakukan..
menarik sgt... seronok!
pelbagai juga ilmu baru yang sha dapat...







malam AGD...
tema retro dan magika..






 kami fscc gombak :)

lastly, nah untuk korunk!
haha..cntikkan? 

end of sem mean end of activity too...
moga, sem akan dtg lebih bermakna dan lebih baik dari sem ini...
apepn, walau kite da berpisah ada di PJ ke gombak dan kuantan..
harapkan ukhwah antara kite semua berkekalan selamanya..
jumpe2 tegur lah...
Insyaallah..
UKHWAH YANG TERJALIN BERPAKSIKAN KEIMANAN AKAN BERKEKALAN :)
1+1= 3...  SINERGI..


THE end (^_^)

end of SEM 3...

salam alaik..

halo2... lamenye tinggalkan belog ni ...
kesibukan melanda... *hectic life*
bizi dengan study... dengan final..
event2 U.. masalah kehidupan dan kshtn...
now baru berkesempatan nak menghupdate!
bereh dengan SEM3 11/12...

Final pon sudah.. segala event pon dah settle...
alhamdulillah sem ni lebih baik dari sem lepas...
walau sem ni penuh dengan kesibukan dan masalah, namun
ia ku anggap sebagai ujian dalam kehidupan...
"Allah tidak akan menguji sesorg itu diluar batasannya"

cuti pon xlame mane.. dari 8mei-10jun je..
so, sha akan gunakan cuti ni sebaik mungkin INyaAllah...
xlame lagi, mungkin result FINAL akan keluar...
harap sha dapat keputusan yang cemerlang macam ni...
 sebab kalau dapat macam atas ni, ada orang nak belanje...
HAHAHA..yeay! suke2...
tapi apepon, sha belaja ni lillahita'ala...
untuk masa hadapan dan juga keluarga kelak...
doakan kejayaan bersama...
.....................................................................................................................

lepas habis FINAL ritu.. 
sha ngn famili A2-2 dan teman yang rapat keluar p KLCC...
haha.. sje jalan release tension.. 
tension lah kononnye..haha..
rinduu.. nextsem dah xsame bilik da,,sume pecah2...
saje nak suasana baru.. HIHI..
tapi ape pon, ukhwah kami insyaAllah berkekalan...
sayang kauorg,...



hope next sem lebih baik dari sem3...
InsyaAllah...
ok.. enough! see u later!
daa~ wassalam alaik