Saturday, 11 February 2012

Didik anak-anak solat dengan cara yang berhikmah dan beri tempoh...

....
sepengetahuan kita, SOLAT itu adalah tiang agama kepada seluruh umat Islam...
melalui solat juga, kita dapat mendekatkan diri kita dengan Allah...
jika ingin memohon segala pertolongan,
mohonlah kepada Allah, iaitu pencipta kita dalam solat
insyaAllah...

Prophet SAW bersabda : 
" Didiklah anak-anak solat ketika umur mereka 7 tahun, dan rotanlah mereka jika
tidak melaksanakan solat ketika umur mereka 10 tahun"

yakni, baginda menyarankan bahawa kita haruslah mendidik anak-anak solat ketika umur mereka
mencecah 7 tahun, dan beri masa 3-4 hari untuk mereka prakts dan 
mengamalkannya...dan hukumlah mereka ketika berumur 10 tahun jika mengingkari...

tetapi, pada zaman kini,
kebanyakan ibubapa tidak mengamalkan apa yang disarankan oleh baginda..
tetapi mereka terus sahaja menghukum tanpa memberi tempoh kepada
anak-anak2...
sebaliknya, ada juga ibubapa langsung tidak mengambil berat
soal solat ini kepada anak-anak...
mereka hanya bergantung kepada didikan di sekolah sahaja...

sebagai contoh yang boleh sy terangkan berkaitan solat ni adalah
mengenai perasaan jatuh cinta...
orang yang bercinta ini datang dari pelbagai aspek...
xsemestinya mereka ni setaraf... mean, ada je si lelaki ni baik dan si sister agak sosial...
namun, jika mereka berhasrat untuk lebih serius dalam perhubungan ini,
si lelaki ini haruslah memainkan peranan untuk mengubah si sister tu...
for example, sister ni jenis yang pakai ketat2 dan freehair...
then, biasanya lelaki yang baik mesti inginkan isteri yang solehah kan?
then peranan si lelaki ni kne la try slow2 utk ubah sister tu...
tp dgn care berhikmah la... sebab seego mane sister tu,
kalau tegur baik2 insyaAllah hati dia akan lembut n doalah Allah berikannya hidayah...
lumrahnya, orang yang bercinta ni, 
mudah sikit untuk dinasihatkan oleh pasangan nya... myb sebab rasa sayang..
mYB... tapi si lelaki tu kene lah sabar dan bekorban sedikit ye...

ini juga perlu diaplikasikan kepada ibu bapa yang ingin mendidik anak2 mereka untuk solat
ajar mereka dahulu..beri tempoh dan setelah tamat tempoh, barulah boleh rotan...
tapi ibu bapa perlulah bersabar mendidik anak2...
anak2 ni anugerah dari Allah..mesti disygi bukan dibenci..hehe

perkara yang paling sukar dilakukan adalah mengubah seseorang...
i mean dari yang kurang baik kepada yang baiklah...
hehe... juz peringtan dan perkongsian bersama
wallahu'alam...

3 comments:

Anonymous said...

nice one(^_^)
yup btol...solat merupakan tiang agama n ibadah terpenting dlm islam. Mendidik anak2 memerlukan ketegasan n kesabaran.
Ikut la care rasullullah dlm mendidik anak2 kerana dia merupakn contoh terbaik buat umat manusia.
haha psal cinta ea.
mungkin teori ni leh dipakai dlm keadaan itu. tpi bile keadaan sebaliknya, adekah sister yg solehah itu bleh menerima, bersabar n berusaha utk mengubah lelaki yg agak SOSIAL tue??? hehe :P

DURRAH NUR IMTIYAZ said...

thnks for the comment(*_*)
InsyaAllah sister juga boleh menerimanya... lumrahnya, sifat seorang wanita yang penyayang tu boleh bersabar dan menerimanya...hati wanita lembut..walau seego mane dy, InsyaAllah, akan lembut juga suatu hari nanti...
terkadangkala, sister itu bukan xmenerima, tapi myb dy ego,
but apepon kedua2 nye kene lah give n take... apepon, semuanya kuasa yang maha ESA...insyaAllah
kita sebagai hambanya hanyalah berusaha dan berdoa dan seterusnya bertawakal kepada Allah...
motif kt sini juz aplikasi cara didik anak2 nak solat cmne n tempohnye (^_^)

DURRAH NUR IMTIYAZ said...

thnks for the comment(*_*)
InsyaAllah sister juga boleh menerimanya... lumrahnya, sifat seorang wanita yang penyayang tu boleh bersabar dan menerimanya...hati wanita lembut..walau seego mane dy, InsyaAllah, akan lembut juga suatu hari nanti...
terkadangkala, sister itu bukan xmenerima, tapi myb dy ego,
but apepon kedua2 nye kene lah give n take... apepon, semuanya kuasa yang maha ESA...insyaAllah
kita sebagai hambanya hanyalah berusaha dan berdoa dan seterusnya bertawakal kepada Allah...
motif kt sini juz aplikasi cara didik anak2 nak solat cmne n tempohnye (^_^)