Saturday, 28 January 2012

DEAR My Zauj to- be...

Assalamualaikum...

Dear my ZAUJ to-be,

i'm sha, my surfname... now i'm just 19... myb still too young to talk about "life"
haha... but its ok lah... still wanna to talk about it because i think i'm very big now...
 mean matured la... huhu..
i'm dunno what's wrong with my Heart, my self now... i feel like to "aw aw aw"...
dun misunderstanding ye! haha... feel jeleous when heard about da others...
dunno why... myb its FITRAH...huhu





i know we are haven't know each other yet... BUT i know you are still out there...
 i trust  my Creator...HE knows and already arrange the best for me, us...
so, please be patient (^_^) and make a du'a...
Now, i'm already started to pray and du'a everyday that we will meet as soon as possible and
we can be the best for each other...
INsyaAllah...


 i also open a new book and a new chapter in my life... everyday is in a new page...
then, ill compile them into one chapter in my life but ill seperate it with the other part...
 i also will forget and regret every bad things that i already done in my past and
i'll try to be the best and better person as you wish...
IF i wanna to get a good husband, i have to be a good girl too... I HAVE TO!


i hope you also will make changes in your life too...
i really2 hope that you will be a good guy that pray 5 times a day,If u can do solat jemaah at masjid,
 its better...  have a good deed, 
can guide me in the right path, correct me if i'm wrong...
can be my hero...I dont care about all your past, BUT
i just care about your present and future... and the others ill tell u later..(^_^)


before that, i would like to ask forgiveness for any mistakes that i have done before this
either you know or not and InsyaAllah, Ill try to change myself to the right way and be the great mu'minah..
INSYAALLAH (^_^)
pray for me and us... hope we will see in the future as soon as possible...
I'LL WAIT FOR YOU everyday,everymonth, every second...
May HIM bless us..





wassalam 'alaik...









Tuesday, 24 January 2012

Tg Piai, JOHOR...

assalamualaikum...

last friday until sunday, 20-22 Jan 2012...
kami (Famii FSCC) mengadakan camping yang dianjurkan oleh
bureau Sport and rec under Izzat dan Bro Harith... dengan kerjasama semua ahli sport n rec...
Alhamdulillah camping ini berjaya dijalankan dengan jayanya...
tujuan camping ini diadakan adalah untuk merapatkan
UKHWAH antara semua ahli FSCC PJ dan GOMBAk...

peserta seramai 66 orang...
kami bertolak pada jam 11pagi dari gombak dan tiba ke Tg Piai pada jam 5 ptg...
6jam tu..haha.. act ad berhenti kat r&r Pagoh n then tatau dimana destinasi..tu yang macam lama je..
haha... act perjalann around 4 hours je..
apepon, alhamdulillah, kami telah sampai dan pulang dengan selamat...

antara aktiviti yang kami jalankan adalah :
dirikan khemah, ice breaking, nite walk,
 "perang" by group, BBQ dan sebagainya... disamping itu ada juga diselitkan 
dengan tazkirah dan ilmu2 yang bermanfaat...
ALHAMDULILLAH...
tidak lupa juga kami melaksanakan solat jama' berjemaah...

taktau dah nak tulis ape.. tgk jela pic kat bawah ni..hehee



















we are a big famili...
uhibbukumfillah...
FSCC members the best!
sekian...

Sunday, 15 January 2012

UIA ---> stesen gombak--->kl sentral---> stesen imbi---> Times square

salam 'alaik...

rini bersamaan hari sabtu, 14Jan2012...
first weekend sha duk kat UIA Gombak ni... dapat pulak same bilik dengan member...
haha... memang gigal la... 
tapi, InsyaAllah sha akan gunakan kesempatan ni dalam study...

memandangkan stduy week xmula lagi,
so, sha n member2 plan nak kuar... duk Uia je pon bosan gak..
dapat lak sha ni yang kaki jalan...HAHA
SO, kami (sha,yana,huda,izreen,tini,bella,n 3 org kawan huda) plan p TS...
act plan nak main bowling n jalan2..
plus nak cri buku n p MPH book fair kt kl sentral..
so, kami pon siap around 11 pgi...haha.. 
dari mahallah, gather kat blok A... my blok...
then, p tgu bas kat bus stop uia, lalu dekat sport complex female...
dekat ^_^
tgu bas pnye tunggu, adalah bas T231... (UIAM Gombak -LRT Gombak)
penuh bas tu dengan dak CFS yang nak kua..haha
yang seronoknya, mudahlah lau nak kua.. ada bas... much2 better than nilai dulu...
Alhamdulillah...
then sampai stesen gombak, bli tiket/coin ke kl sentral... pastu p nek monorel lak ke imbi...
next to TS...
erm,sdey lah jugak sebab sepanjang perjalanan tu dibayangi dengan memori lama...
tibe2 bergenang air mata... tapi kne cover2 lah sebab member ada..
haha... xpela, biar ia menjadi rahsia dalam kehidupan sha ("_")

setiba kat TS, kiteorang cri tmpat makan...
lapar kot... act time tu pun da pukol aroun 1230...
mmg lunch time pon... cari pnye cari member semue stju nak makan Mcd...

haha.. harap maaf..meje sempit... tu yang bersepah tu..HAHA..

then kami p solat...at level 7...
after that, plan nk main bowling, tapi ada yang xnak katanye xreti la,..
segan la...haha..macam2 ragam :D
laz2, mereka ajak p main theme park... act sha xnak pon sebab dah penah main dah...
tapi, pergi jugak sebab member dah ajak...
byrn rm37 per adult...haha
juz for fun je... walaupun dah lama kenal tapi ni baru 1st time kua ngn dyorg..HAHA

tapi before tu kami ada snap pic bfre main...







muke letih je sume plus pening...

haha...malangnye, kenape tah rini, sha muntah kot mase main... 3kali...
aiyaa, sedey plak... erk, before ni xpun...
ok je... hurm...
whats happen to me?? erkkk~


settle main sume around 5...then p solat jalan2 kt TS sat...
then p KL sentral p kat MPH book fair... pastu balik Uia..
smpai bilek kol 7.45mlm..
haha..walaupun pnt, ada memori ngn kawan...
hope uhkwah yang terjalin berkekalan..
next plan, nak p genting or sunway..HAHA
Kaki jalan :P

dats all from me... wassalam

Sunday, 8 January 2012

new place...

... assalamua'alaikum...

rini hari 1st bermulanya sem3 2012...
insyaAllah, sha akan istiqomahkan azam sha...
thanks kepada "choy" ingatkan... serius sha terharu...
ada juga sahabat2 yang care kat sha yang agak gigal ni..haha~

dari rumah dalam kol 8pagi... then sampai sini kol 10 pagi...
xdalah jauh sangat... sampai2 terus pergi daftar (check in mahallah)
Alhamdulillah, mahallah oke... blok A..
compartmnt pon okey... agak privasi.. insyaAllah mudah untuk mentelaah ilmu...


then, kemas barang2... lepak2 dalam bilik...
around 12 P.m, nak pergi lunch...
keluar UIA, pergi kat Restoran Alkhidmah...
act nak makan nasi Arab kat UIa, but malangnya, kedai tu tutup hari ahad...
so, tu yang keluar tu...

menu hari ni...
ayam
daging

sesi photography wif my famili... as usual,i'm da photographer...HAHA~


OMG!whats happen wif my tudung??? *blushing*

thanks a lot for my sister, along, coz belanja kami makang nasi arab...huhu
next time, jgn lupe belanje cek nasi arab UIA...hee


thats all...
hope, sha dapat tunaikan apa yang diazamkan dalam hati ni..
insyaAllah.. doakan ye semua..
mama, ayah, famili, kawan2,cikgu2 dan sapa2 yang mengenali sha...
AIM : 4flat.. InsyaAllah...

" man jadda wa jada, wa man zaro'a hasoda"

" Allah tidak akan  mengubah nasib seseorang itu selagi dia tidak berusaha mengubahnya sendiri"

wassalam alaik...

Saturday, 7 January 2012

kehidupan...

... kualiti sebatang pensel itu bukanlah diukur dari rupa parasnya..
namun, ia dinilai daripada nilai isinya...
iaitu carbon yang ada didalamnya...
kemudian, ia diedarkan kepada syarikat2 dan kedai2 untuk dijual...
sehingga lah ia dibeli dan dimiliki oleh seseorang...
tugasan pensel ini adalah untuk digunakan oleh manusia2 bagi melengkapkan tugasan hariannya... seperti menulis, mencatat dan sebagainya...
dia juga amanah menjalankan tugasnya iaitu menulis apa sahaja...
InsyaAllah, perkara yang baik tetapi ada kalanya dia juga tersilap...
namun, dia dibantu oleh pemadam untuk memadam kesalahan nya...
bak kata interdependnt kan...
setelah lama ia digunakan, mata carbon nya akan menjadi tumpul dan tulisannya kurang cantik...
maka, ia melalui proses pengisaran yang amat memedihkan bagi kelihatan
seperti sedia kala cantik....
sehingga lah akhir hayatnye...

............................................................................................

kisah pensel di atas boleh kita ambil dalam kehidupan seharian kita...

kita dilahirkan ke dunia ini dengan izin daripadaNYA...
tujuan utama kita dilahirkan ke alam ini adalah untuk mengabdikan diri kepadaNYA...
walau sehebat mana pon kita, sealim mana pun kita,
pasti kita akan melakukan kesalahan walaupun ia sekecil kuman...
namun, kita ada teman dan sahabat seperjuangan bagi menegur, menasihat dan memperbetulakn kesilapan kita... itulah fungsi teman2... insyaAllah, ukhwah yang terjalin antara teman2 akan berkekalan selamanya..
selain itu, kita juga diuji oleh Allah bagi menguji tahap keimanan dan kesetiaan kita kepadaNYA...
pelbagai ujian yang amat perit dihadapi...
tetapi sebenarnya, hendaklah kita tabah menghadapinya kerana...
"Allah tidak akan menguji hambaNYA diluar kemampuan mereka..."
" Adakah Kami akan membenarkan kamu mengaku bahawa kamu telah beriman sedangkan kamu belum lagi diuji"
fikirlah secara positif dan redha atas ketentuanNYA... DIA lah sebaik2 pengatur...
dengan itu, mari kita muhasabah kembali diri kita,
dan perbaiki segala kelemahan kita...
sebelum kita kembali ke rahmatullah, sebaik2nya kita bina sejarah yang bermakna dan bermanfaat buat diri kita, keluarga, agama, bangsa dan negara...
InsyaAllah...




Friday, 6 January 2012

home--->MC---> TBS--->MID ---> UIA PJ

... salam alaik...

tanggal 4hb Januari, sha terpilih untuk menghadirkan diri ke
induction RAFEST 2012...
kalau ikutkan nafsu, memang la malas...
tapi bila difikirkan, amanah dalam kerja...
niat kerana Allah SWT...

firstly, gerak dari home dalam kol 10... naik bas lak kol 11..
Alhamdulillah, xdala lama sangat nak tunggu mase...
sampai kat TBS dalam pukol 12.45...
then amek tren ke Mid..
after that,  masuk kat mid...


ingat nak makan je kot kat sana... tapi member da ajak duk sana...
sampai2 je, p solat then tgk movie...
cite Alvin and the chipmunks..
bes jugak la cite ni.. kelakar kot... xngantok langsng pun...
haha...
then, pergi jalan2... pergi MPH... sje nak cari novel...
cari punyer cari sampai rambang mata... tp kali ni sha beli novel hilal asyraf..
Terasing dan Matahari... act xminat pon bace.. sje isi masa lapang...
sha suke novel tarbiah sebab at least boleh tambahi lmu serbe sedikit tentang agama...




 pergi makan claypot...
lepas tu solat, n then pergi musical instrment shop...




kat sane sha lebih tertarik dengan gitar...
minat... haha... after that, izzat sje suruh "abg" yang jage uh main piano...
bes! haha...
lepas tu kiteorg pon tunggu la bas nak balik uia...
alhamdulillah, smpai2 tempat bas, bas sampai...
then sampai cfs PJ, terus naik KC 801, then letak barang terus pergi annex 
sebab ad meeting... haha..
gile lah, penat sangat2...
da xlarat dah... jalan je keje... non stop..
tp bes la sebab sha suka jalan2...haha
tdo around kol 1 kot...mmg da xlarat da... hahaa.. tu jela kejadian yang terjadi masa 4hb Jan 2012...
meeting pertama dalam tahun ni...
insyaAllah, dapat laksanakan tugasan dengan penuh dedikasi dan amanah...
biiznillah :D

wassalam...

Tuesday, 3 January 2012

Choosing the BEST!


memilih sahabat, samalah seperti kita memilih masa hadapan...
memilih sahabat juga sama jugalah seperti memilih keperibadian diri...
memilih sahabat juga samalah seperti kita memilih kualiti ilmu...
memilih sahabat juga samalah seperti kita memilih kesudahan kehidupan kita sama ada kita mahu ke Syurga atau neraka?

kita akan sukar menemui "future" kita jika kita sentiasa bersama-sama dengan
orang yang malas-malas...
kita sukar meraih keperibadian mulia dalam diri kita jika kita berhari-hari 
bersama dengan orang yang buruk akhlaknya...
Tinggi dan rendah kualiti ilmu seseorang itu,
dipengaruhi oleh dengan siapa dia berteman...

MAKA, jika sesiapa yang ingin cerah masa hadapannya, mulia kperibadiannya,
luas ilmu dan cita-citanya, haruslah dia teramat bijak memilih teman 
seperjuangannya...

NABI SAW bersabda :
"keperibadian seseorang itu adalah menurut agama sahabatnya(teman karibnya)
KERANA ITU,
ada baiknya jika seseorang itu meneliti dahulu siapa yang akan menjadi sahabatnya..."

sahabat yang baik adalah, 
orang yang selalu menasihati dan mengajak sahabatnya kepada kebaikan...


teruskan perjuangan


berjalanlah kamu dengan penuh semangat dan harapan,
walau pada hakikatnya hidup anda tidak bahagia...
berikanlah kamu seukir senyuman mesra,
walau pada hakikatnya, kamu tidak berasa gembira...
teruskan langkah perjuangan kehidupan anda menuju kepadaNYA
walau pada hakikatnya, kamu berasa lemah dan tidak berdaya...
tetap dan tingkatkan azam anda untuk berhijrah kepada kebaikan,
walau pada hakikatnya dosa telah banyak bergelimpangan bersama anda...
NAMUN, usah kau khuatir dan lemah semangat, Kerana DIA maha pengampun dan suka kan keampunan...
bersyukurlah engkau menjadi hambaNYa,
walau pada hakikatnya kau berasa kau selalu diuji...
ITU adalah kerana DIA amat kasih akan dirimu... Maka, bersyukurlah!


teruskanlah perjuangan anda menuju ke pengakhirannya...
(^_^)

Frust bercinta ?

adakah anda frust bila ditinggalkan kekasih?
janganlah kau lakukan sesuatu yang akan memudaratkan diri dan 
menimbulkan kegawatan kepada orang lain atas sebab-sebab yang kurang munasabah...

jika ini berlaku, 
kau pohonlah kepadaNYa sepuas-puasnya...
Jika kau mahu kan seseorang itu teramat-amat, maka, Pohonlah kepadaNYA teramat-amat...
bukan anda merayu teramat-amat kepada empunya diri...
Jika dia menolak, apa yang anda dapat?
kecewa tak sudah bukan...
Namun, jika kau pohon kepada Allah, apa yang anda akan dapat?
InsyaAllah ada 2 kemungkinan...
1) Anda akan dapat apa yang anda pohon kan
2) Anda akan dapat sesuatu yang lebih baik daripada apa yang anda pohonkan...
DIA adalah sebaik2 pengatur dalam kehidupan kita...

maka, serahkan segala masa mu kepadaNYA...
pasti ALLAH akan menguruskan masa mu sebaik-baiknya...
serahkan segala kasih sayang dan cinta mu kepadaNYA,
pasti DIA akan menyerahkan kasih sayang dan cinta mu kepada orang yang benar-benar layak...
Yakin lah akan segala Janji DIA...

"Allah knows everything in every heart " < Al Mulk 67:13>
"And put your trust in Allah..." <33:48>